Odpad při výrobě nebo hodnotné krmivo?

  Dnes vám přináším překlad článku Dr. Eleanor Kellon: Co-Products, not By-Products

V současné době se mnoho kvalitních krmných surovin označuje za bezcenný odpad. Zejména se to týká krmiv, která vznikají jako vedlejší produkty průmyslové výroby – cukrovarské řízky, sójové pokrutiny apod.

Považujete pšeničné klíčky, psyllium, melasu, rýžové nebo obilné otruby za nehodnotné vedlejší produkty? Pravděpodobně ne, ale stejně jako cukrovarské řízky nebo sójové pokrutiny jsou to vedlejší produkty vznikající při potravinářské výrobě. Sójové pokrutiny (stejně jako všechny ostatní pokrutiny) jsou vedlejším produktem získávání oleje. Mají všechny bílkoviny, sacharidy / vlákninu, vitamíny a minerály původního sójového bobu.  Jen mají nižší obsah tuku. Jako bonus snížené množství tuku zvyšuje procentuální zastoupení bílkovin v pokrutinách. (Pozn. k překladu: U nás jsou běžně k dostání konopné, lněné nebo sójové pokrutiny – ty nejčastěji ve formě sójového extrahovaného šrotu. Pro krmení koní se ale v ČR využívají poměrně málo. Kvalitu těchto krmiv určuje zejména způsob lisování oleje – za tepla nebo za studena). 

Většina předsudků proti druhotným produktům vzniká z neznalosti. Na poličce obchodu s potravinami nenajdete cukrovarské řízky, protože je lidé nedokážou strávit – ale koně ano. Cukrovarské řízky obsahují minimum cukru a prakticky žádný škrob. Zato obsahují vysoce rozpustnou vlákninu, která se snadno fermentuje v zadním střevě, je prebiotická a poskytuje více energie než seno. Totéž platí pro sójové slupky.

Některé vedlejší produkty mají jedinečné vlastnosti. Krmení lihovarských nebo pivovarnických výpalků namísto neupravených obilovin znamená snížení obsahu škrobu a celkové energie v krmné dávce při zachování chuti a vyššího obsahu bílkovin.

Psyllium je dalším druhotným produktem. Jedná se o tenkou vnější slupku semen, která jsou bohatá na slizy, což je forma rozpustné vlákniny. Při každodenním krmení se stává prebiotikem, protože mikrooorganismy zadního střeva se přizpůsobí a začnou ho fermentovat. Dalším bonusem je, že mokré psyllium utváří na krmivu slizký povlak, což koním usnadňuje polykání. (Pozn. k překladu: psyllium také pomáhá koním s inzulínovou rezistencí tlumit reakci organismu koně na příjem škrobových krmiv)

Vedlejší produkty mohou být kritizovány, protože nejsou „whole food“ – celistvá, původní krmiva, ale tuto (Pozn. překladatele: ani jinou) filozofii byste neměli brát příliš dogmaticky. Jíte snad vy arašídové skořápky? Citrony, banány nebo pomeranče se slupkou? Samozřejmě že ne, protože jsou z velké části nestravitelné a / nebo nepoživatelné.

Vedlejší produkty mohou ve skutečnosti mít ještě lepší nutriční vlastnosti než původní krmivo. Cukrovarské řízky, lihovarské a pivovarnické výpalky jsou bezpečnější kvůli výrazně snížené hladině cukru a škrobu. Pokrutiny mají snížené množství energie díky odstranění tuku, ale mají vyšší zastoupení bílkovin. Otruby a slupky semen (Pozn. překladu: pozor, jak které – některé slupky jsou pro koně špatně stravitelné. Např. velmi oblíbená slunečnicová semínka – černá varianta je pro většinu koní dobře stravitelná, ale pruhovaná varianta má slupku příliš silnou a nestravitelnou. Někteří koně mají problém i s černou variantou) mají velmi dobrou až vysokou hodnotu bílkovin, nízký obsah cukru / škrobu a jsou dobrým zdrojem minerálů. Produkty z pšenice mají veškeré nutriční vlastnosti pšenice kromě škrobu, který byl zpracován při výrobě bílé mouky pro lidi.

Ne všechny vedlejší produkty jsou pro koně vhodné (např. ovesné slupky nebo produkty z bavlníkových semen), ale ty, které najdete v krmivech a doplňcích, většinou vhodné jsou. Dobře se informujte před tím, než nějaké krmivo odsoudíte. Je velká šance, že vaše vlastní strava vedlejší produkty obsahuje.

Zajímá Vás více? Kontaktujte mě.

Podělte se o své názory na Facebooku.